Skydningen

Tirsdag, onsdag og torsdag kan man prøve at skyde i Skælskør Lystskov.

​Der er skydeprøve, udtagelse af skytter og fugleskydning fredag. Se mere her

Skydelisten
Når børnene bliver meldt ind til børnefugleskydningen, bliver de skrevet op på indtegningslister. Disse bliver i løbet af ugen hentet, og så får alle navnene ved lodtrækning et nummer. Det er altså ikke fortløbende så søskende, der er skrevet op samtidig, kan godt på den endelige skydeliste få f.eks. nr. 14 og 276. Det eneste, der er helt sikkert, er, at den afgående fuglekonge/dronning har nr. 1.

Skytterne
Da alle børn ikke selv kan skyde, er der en gruppe på ca. 30 børn, der skyder for alle. For at blive skytte skal man have bestået en skydeprøve. Er man en gang blevet skytte, er man det, så længe man kan deltage i Børnefugleskydningen.

Alle skytter får hvert år skydeinstruktion, hvor regler og rækkefølge nøje præciseres. Derefter trækker de skydenumre, d.v.s. det også er tilfældigt, hvilken rækkefølge de skyder i.

Fuglen er en grønmalet træfugl, hvorpå der er sat en krone, en ring, 6 æbler, der hænger i ståltråd og 2 kløer. På selve fuglen er skruet 5 plader. Hver af tingene har en pointværdi f.eks. er hvert æble 3 1/4 point værd, mens brystpladen er 8 3/4 værd. Tingene skal skydes ned i en bestemt rækkefølge, ellers betragtes de som faldet i utide og giver ikke point.

Skydningen
Der er 4 voksne (skydeudvalget) tilstede.
En lader riflen, en hjælper børnene med at finde den rette skydestilling på bukken – fordi alle børn ikke har samme højde – og en sørger for det praktiske bl.a. nogenlunde ro, når der skydes. Og så er der listeføreren, der sidder med skydelisten foran sig.

Når første skytte har skudt sættes et mærke ud for nr. 1 på listen, ved næste skud mærke ud for nr. 2 o.s.v. Eksempel: Ved det 4. skud falder kronen ned. Ud for nr. 4 på listen gøres et notat, for den, der har nr. 4, Han vil om aftenen få den gevinst, der hører til kronen. Samtidig får den pågældende skytte 3 point samt kronen, hvis den kan findes. Efter en kort pause fortsættes skydningen – nu efter ringen.

Det sidste, der skydes efter, er brystpladen. På det tidspunkt er meget af fuglen skudt i stykker. Den på listen, man er nået til, når brystpladen falder, er den nye majestæt.

Til sidst tælles skytternes point sammen og der findes 1., 2. og 3. bedste skytte – men det har de meget interesserede forældre for længst fundet ud af. De 3 bedste skytter modtager en gave ved aftenfesten.

Som det forhåbentlig fremgår af denne korte gennemgang, er der ingen af skytterne, der ved, hvem de skyder for. Der er derfor ingen mulighed for snyd, og alle indtegnede børn har lige store chancer for at få en gevinst, eller at blive fuglekonge eller fugledronning.

​Skydningen foregår i samarbejde med Eggeslevmagle Gymnastik, Skytte- og Idrætsforening. Skydningen er efter aftale med Politiet.

Tilmelding

Til hele ugen